Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) öncülüğünde, Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırmaları Vakfı (TEPAV) ortaklığında, Avrupa Birliği (AB) tarafından finanse edilen ve Mardin’de Mardin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) işbirliğinde yürütülen Mahir Eller Projesi kapsamında işverenlere yönelik bilgilendirme toplantısı yapıldı.
Dicle Kalkınma Ajansı’nda gerçekleştirilen toplantıda, işverenlere MYK meslek standartları, ulusal yeterlilikler, belgelendirme süreçleri ve sağlanan teşviklerle ilgili bilgiler aktarıldı.
MAHİR ELLERE BELGELERİ TAKDİM EDİLDİ
Mesleki yeterlilik belgesinin öneminin anlatıldığı bilgilendirme toplantısının açılış konuşmalarını MTSO Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ali Tutaşı, Mesleki Yeterlilik Kurumu (MYK) Sınav ve Belgelendirme Daire Başkanı Mehmet Ordukaya yaptı.
Mahir Eller Projesi kapsamında mesleki yeterlilik belgesi almaya hak kazananlar da belgelerini Mardin Valisi Yaman, MTSO Başkanı Tutaşı, MYK Daire Başkanı Ordukaya, TOBB Mesleki Yeterlilik ve Belgelendirme Merkezleri (MEYBEM) Genel Müdürü Saygın Baban’ın elinden aldı.
MYK Sınav ve Belgelendirme Daire Başkanı Mehmet Ordukaya, mesleki yeterlilik belgesinin verimli ve kaliteli üretim için önemine dikkat çekti. Ordukaya “Kalite güvencesi sağlanmış ve uluslararası personel belgelendirme standardına göre akredite edilmiş bir sistem aracılığıyla, tarafsız, tutarlı, adil ve güvenilir şekilde yapılan ölçme değerlendirmeler sonucunda başarılı olan bireylere MYK Mesleki Yeterlilik Belgesi düzenleniyor” ifadelerini kullandı. Toplantıda MYK Uzmanı Kübra Ulusoy, “MYK Mevzuatını, Ulusal Meslek Standartlarını” katılımcılara aktarırken, Proje Yerel Oda Koordinatörü M. Burak Durak Mahir Eller Projesinin Mardin faaliyetleri paylaştı, TOBB MEYBEM A.Ş Genel Müdürü Ahmet Saygın Baban da “Mesleki Belgelendirme, Belgelendirmenin Zorunlu Olduğu Meslekler, Sınav ve Belgelendirme Süreçleri” konularını içeren sunumu gerçekleştirdi.
117 MESLEKTE MYK BELGESİ ZORUNLU
TOBB MEYBEM Genel Müdürü Ahmet Saygın Baban konuşmasında 117 meslekte MYK belgesinin zorunlu olduğunu vurgulayarak,
“Toplantılara katılan işverenlerimizi, çalışanının ve üretim kalitesinin niteliğine değer veren, iş güvenliğine duyarlı iş dünyası temsilcileri olarak belgelendirme sürecine katılımlarını teşvik ediyoruz” dedi. 2016 yılının başından bu yana, 41 meslekte ve 78 ilde belgelendirme hizmetini kurumsallaştıran TOBB MEYBEM kanalıyla, 40 binden fazla adayın bilgi, beceri ve yetkinliklerini değerlendirildiğini aktaran Baban şöyle devam etti: “MYK belgesi ulusal yeterlilikler temel alınarak yapılan ölçme ve değerlendirme sonucunda alınan belge, kişiye bir işe başvururken sahip olduğu bilgi, beceri ve yetkinlikleri sergileme olanağı veriyor.
5544 sayılı Mesleki Yeterlilik Kurumu Kanunu gereğince, tehlikeli ve çok tehlikeli işlerde MYK belgesi olmayan kişilerin çalıştırıldığının tespit edilmesi halinde, cezai yaptırımı var. Bununla birlikte sınavlardan başarılı olan adayların sınav ücretleri 2019 yılı sonuna kadar İşsizlik Sigortası Fonu’ndan geri ödeniyor, ayrıca MYK mesleki yeterlilik belgeli çalışan istihdam eden işverenlerimiz 54 aya kadar işveren sigorta primi teşvikinden yararlanabiliyor. Alınan belge çalışanın mahir olduğunu kanıtlayan uluslararası tanınırlığı da olan bir belge.”