Fethiye Ticaret ve Sanayi Odasının 3 Nolu İnşaat Taahhüt Grubunun olağan komite toplantısına katılan TOBB MEYBEM Genel Müdürü Saygın Baban tarafından sektör temsilcilerine, inşaat sektöründe faaliyet gösteren Oda üyelerine MEYBEM A.Ş.’nin faaliyetleri ve mesleki yeterlilik belgesi bulundurma zorunluluğu hakkında bilgi verildi. Fethiye Ticaret ve Sanayi Odasının 3 Nolu İnşaat Taahhüt Meslek Komitesinin Mayıs ayı olağan toplantısı sektörde faaliyet gösteren üyelerin ve sektör paydaşlarının geniş katılımı ile yapıldı.
Komite Başkanı Habib Demir’in başkanlığında, 2 Mayıs Çarşamba günü FTSO Meğri Salonunda yapılan toplantıya FTSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Kemal Hıra, Komite ve Yönetim Kurulu üyesi Şevket Süreyya Gürol, komite üyeleri, İnşaat Mühendisleri Odası Fethiye Temsilciliği, Mimarlar Odası Fethiye Temsilciliği, Elektrik ve Elektronik Mühendisleri Odası Fethiye Temsilciliği, Şehir Plancıları Odası Fethiye Temsilcisi, Ortak Sağlık Güvenlik Birimleri yöneticilerinin yanı Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği MEYBEM A.Ş. Genel Müdürü Saygın Baban konuk oldu.
Yapılan sunumda, TOBB MEYBEM’in tehlikeli ve çok tehlikeli mesleklerde belgelendirme faaliyeti yürüttüğü, 100 kişilik bir ekiple 81 ilde sınav yapabildiği vurgulanarak, Türkiye genelinde kurulan 53 sabit sınav merkezi ile bugüne kadar 70 ilde 21 binden fazla belge verildiği ifade edildi. İnşaat sektörünün ülke ekonomisinin lokomotif sektörü olduğunu kaydeden Baban, sektörün 50 sektörle daha bağı olduğunu ifade etti.
İnşaat sektörü başta olmak üzere yaşanan iş kazalarının önüne geçilmesi için mesleki yeterlilik sisteminin kurulduğunu ve iş dünyası başta olmak üzere sivil toplum kuruluşlarının bu sistemin içerisinde yer aldığını söylenen Baban, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bir çalışan mesleki yeterlilik sınavına girmek için başvuru yapar ve sınavda başarılı olursa ödediği sınav ücreti kendisine iade ediliyor. Bu uygulama 2019 yılı sonuna uzatıldı. Bunun yanı sıra Ticaret ve Sanayi Odası üyelerimiz çalışanına mesleki yeterlilik belgesi aldırırsa, 12 ay boyunca bu çalışanın SGK işveren primi devlet tarafından karşılanmakta. İşveren, mesleki yeterlilik belgesine sahip birini istihdam eder ise 54 ay boyunca SGK işveren primi devlet tarafından karşılanmakta.” açıklamasında bulundu.